Vești îngrijorătoare pentru români. Peștele, unul dintre alimentele nelipsite de pe masa de revelion se scumpește. Iată cât a ajuns să coste un kilogrm de crap și caras!
Peștele face parte din alimentele de bază de pe masa românilor, însă, de la un timp, acesta a devenit un lux și tot mai mulți oameni au renunțat să-l mai cumpere. Motivul este de la sine înțeles, cel puțin în ultima perioadă.
Prețul peștelui este cu aproximativ 50% mai mare față de anul trecut. Potrivit statisticilor, cu aceiași bani, românii preferă să cumpere o cantitate mai mare de pui sau porc, carne mult mai sățioasă și accesibilă la preț.
Dacă anul trecut prețurile variau între 16 și 17 lei / kilogramul de crap sau caras, anul acesta prețurile au ajuns să depășească 28 de lei/kg.
Potrivit ministrului agriculturii, Petre Daea, România are un potențial mare de a produce mii de tone de pește, însă, producția se limitează la doar 20.000 de tone de pește. Asta înseamnă că doar 30% din peștele din piețe este din producție proprie și 70% este importat.
”La această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte.
Iată că acest raport trebuie să ne îngrijoreze, motiv pentru care am dat acel semnal ( vânătoarea de cormorani) cunoscut de dumneavoastră, multiplicat pe ecranele de televiziune şi nu numai, în aşa fel încât să înţelegem o dată pentru totdeauna că este nevoie să punem regulile în domeniu în aşa fel încât ecosistemul să rămână în echilibru cu interesul uman în centrul lui”, a menționat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Vezi și: SINGURELE ALIMENTE CARE S-AU IEFTINIT ÎN ȚARA NOASTRĂ. MAJORITATEA ROMÂNILOR LE CONSUMĂ ZILNIC
Totodată, ministrul agriculturii este de părere că peștele nu este un lux pentru români. Petre Daea consideră că peștele este mic și rar, iar problema este, de fapt, că românii nu au de unde să-l procure.
“Nu, nu este un lux pentru români, este rar şi mic, pentru că nu-l avem noi de unde să-l luăm. (…)”, a mai spus Petre Daea.
Sursa foto: Pixabay